De historie van de Ekelhof

De eerste jaren

In 1915 wordt de N.V. Heerlijkheid Sterksel opgericht. De Maatschappij stelt zich tot doel om Sterksel en de omliggende gronden tot ontwikkeling te brengen. De oudste bekende foto van de Ekelhof is die boven aan op deze pagina. Vermoedelijk is de foto in het begin van de 20-er jaren in de vorige eeuw gemaakt. Het standpunt van de fotograaf was tussen de brug over de Sterkselse AA en het toenmalige stations (nu spoorwegovergang).

Architect

Op basis van informatie van het  Kadaster is het een zekere Antonius Bernardus Henricus Meinen uit Purmerend die in 1917 de grond onbebouwd koopt. Vermoedelijk geeft hij de opdracht tot het ontwerp en bouw van een landhuisje. De architect is Piet Buskens, hij was ook betrokken bij de financiering van de Maatschappij. Op de bouwtekening ontbreekt helaas het "koetshuis", zoals dat wel gedeeltelijk te zien is op foto bovenaan de pagina.

De ontwerpen van het Grand Hotel in Sterksel en een aantal arbeidershuisjes zijn ook van zijn hand. Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven heeft de originele ontwerptekening in haar archief. 

Op 5 september 1919 wordt de villa Sorga zoals de Ekelhof dan wordt genoemd  aan de Maatschappij verkocht voor een bedrag van 11.500 gulden.



Het einde van de Maatschappij

De Maatschappij wordt gefinancieerd door de Hanze bank. Deze bank gaat ten onder in 1922 en neemt in haar val de Maatschappij mee. Door het faillissement worden de onroerende goederen verkocht. De verkoop van de villa wordt samen met landgoed Heuchten aangekondigd in de krant Kanton Weert op 4 en 11 december 1925.

De formele koper van de villa is Jonkvrouwe Maria de van der Schueren. Zij laat zich vertegenwoordigen door haar man Ernest Vos de Wael. Voor een uitgebreid verhaal over de familie zie hier. In dezelfde periode worden er meer gronden aangekocht. De familie zal zich pas in 1933 definitief vestigen in Sterksel. Tot die tijd is de villa diverse malen verhuurd, o.a. aan het toenmalige schoolhoofd (Schilleman) en de burgemeester van Soerendonk (Klardie).

Rond 1925 wordt de naam Sorga vervangen voor Ekelhof. Dit is een verwijzing naar de historische naam van een stuk grond tussen de villa en de Sterkselse Aa.

Familie Vos de Wael

Op 11 april 1933 komen Ernest en Maria Vos de Wael officieel te wonen in de villa. Op deze datum zijn zij ingeschreven in de gemeente Maarheeze. De familie heeft sterke banden met Nederlands-Indië. Op de site van sterksel.nu is een uitgebreide reeks van artikelen te vinden over de familie Vos de Wael.

In 1934 komt ook de oudste zoon Frans op de Ekelhof te wonen. Hij zal van 1940 tot 1964 burgemeester van Ossendrecht zijn.

Ernest en Marie hebben circa 350 hectare grond en boerderijen in bezit welke verpacht worden. In de loop van de tijd worden deze bezittingen stukje bij beetje verkocht.

Na de pensioenering van Frans in 1964 wordt de Ekelhof gemoderniseerd. In 1980 wordt zij verkocht aan de familie Tromp - Bonten.

De Moderne Tijd

De gemeente Maarheeze waar Sterksel in 1989 deel van uit maakt plaatst de Ekelhof op de gemeentelijke monumentenlijst. In 1997 wordt besloten om het oude en inmiddels vervallen koetshuis af te breken. In plaats hiervan wordt het atelier anex garage gebouwd. Toos Bonten gebruikt het atelier voor beeldhouwen, schilderen en workshops.

Elke Meulendijks en Marc Kip kopen de Ekelhof in 2017. Elke werkt in het atelier als kunstschilder. In 2024 wordt de Galerie Ekelhof geopend.